Zagrebačka 94 – izgradnja 3 zgrade na međi Centra za odgoj i obrazovanje

Sviđa ti se ova priča?
pošalji ostalima.

Prošle godine započela je izgradnja zgrada na uskoj parceli na samoj međi Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica a prozori jedne strane zgrade udaljeni par metara od međe gledaju direktno na igralište i park Centra. Time nestaje privatnost štićenika Centra. Zapadna strana Centra ostaje bez popodnevnog sunca a susjedi s druge strane dobivaju 3 zgrade na par metara od svojih parcela.

S obzirom da se radi o ustanovi za djecu s posebnim potrebama 80 godina nitko nije ugrožavao posjed Centra. Štoviše građani Velike Gorice brojnim su donacijama pomagali Centru.
Građani iz tog kvarta podnjeli su tužbu upravnom sudu i prijedlog za obnovu postupka izdavanja građevinske dozvole. Građevinske dozvole su izdane bez očitovanja susjeda a prema mišljenju građana nisu u skladu s urbanističkim planom:

 1. Kako bi mogao graditi ovakve zgrade na uskoj čestici  investitor ih gradi kao dvojni objekt na međi prema Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica (škola za djecu s posebnim potrebama).
  S obzirom da ne postoje zgrade na međi sa strane Centra pitanje je kako je dozvoljena gradnja dvojnih objekata.
 2. Od tri parcele na kojima se grade zgrade samo prva ima direktan izlaz na Zagrebačku ulicu
  Druga zgrada koristi pravo prolaza kroz prvu parcelu, treća zgrada koristi pravo prolaza kroz prvu i drugu parcelu.
  Ulice više nisu potrebne a vlasnici parcela sami dogovaraju o prolasku ljudi i infrastrukture. Time se parcela ne suzuje za potrebnu ulicu te zgrada može biti veća. Građani pitaju je li to smisao urbanizma u Velikoj Gorici.
 3. Kako bi se izbjegla mogućnost žalbe na dozvolu, susjedi nisu osobno obaviješteni.
  Prema zakonu o gradnji susjedi moraju biti obavješteni osobnom dostavom ako parcela graniči s 10 ili manje od 10 nekretnina osim ako je osobna dostava nemoguća ili neprikladna.
  Parcele na kojima se grade zgrade graniče s manje od 10 nekretnina a susjedi godinama žive na tim adresama, stoga građani smatraju smatramo da je trebalo obavijestiti susjede osobnom dostavom.
  Odgovorne osobe iz grada Velike Gorice naveli su da je razlog što susjedi nisu osobno obaviješteni neprikladnost dostave i korona. Jedna od parcela graniči s 4 nekretnine, to znači da odgovornim djelatnicima Grada nije prikladno poslati obavijesti građanima na 4 adrese jer  je to velik broj.
 4. stav Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica (škola za djecu s posebnim potrebama) na čijoj se međi grade 3 zgrade
  Nezavisni vijećnik u vijeću grada Velike Gorice je na gradskoj sjednici pitao hoće li škola štititi svoju parcelu i žaliti se na izgradnju na međi. Za sada nema odgovora.
  Građani su također službeno pitali ravnateljicu Centra gđu Nikolinu Vučković Barišić hoće li se žaliti na izgradnju ili s ostalim susjedima uložiti žalbu ali za sada nema odgovora.